Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:43:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakich języków warto się uczyć?  (Przeczytany 2863 razy)
kochas315
Nowy użytkownik
*

Reputacja 0

« : Wrzesień 11, 2007, 01:10:23 »

Czy ktoś z was wie nauka jakich języków najbardziej się opłaca, głównie chodzi mi o przyszłą pracę. Słyszałem że teraz trochę języków na CV o wiele ułatwia znalezienie pracy. Mam 17 lat i władam angielski na dobrym poziomie, jestem w stanie ogladać filmy/seriale bez napisów - chodzi mi o inne języki, jakim(jakimi?) najlepiej się zainteresować? Jeśli to coś zmieni to swoją przyszłość wiążę z pracą w brąży IT. Z góry dzięki za odpowiedzi Mrugnięcie
Arnvald
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2007, 02:47:48 »

Wg mnie w branży IT najlepiej jest znać perfekcyjnie angielski, warto mieć jakieś certyfikaty potwierdzające jego znajomość.
Trudno znaleźć drugi język tak popularny w tej branży.Może niemiecki, może francuski (drugi język urzędowy UE), może jakiś język skandynawski (ostatnio zauważyłem, że coraz więcej osób się ich uczy, ale może to tylko takie wrażenie)
umelia
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2007, 03:12:36 »

Trudno znaleźć drugi język tak popularny w tej branży.Może niemiecki, może francuski (drugi język urzędowy UE), może jakiś język skandynawski (ostatnio zauważyłem, że coraz więcej osób się ich uczy, ale może to tylko takie wrażenie)

Skandynawskie języki z pewnością są fantastyczne, ale niestety raczej mało praktyczne. Znam trochę szwedzki, chciałabym się dalej uczyć, ale też dobrze wiem, że mogę to traktować głównie jako hobby. Szwedzi (i inni mieszkańcy Skandynawii) świetnie znają angielski, więc w sytuacjach gdy trzeba się porozumieć zawsze siłą rzeczy rozmawia się po angielsku, a nie np. po szwedzku. No, chyba że ktoś jest zdeterminowany, żeby ćwiczyć szwedzki (znałam 2 chłopaków z USA, którzy przebywając na studiach w Szwecji gadali ze sobą prywatnie po szwedzku tylko po to, żeby ćwiczyć ten język!).

Jak ktoś planuje pracować w branży handlowej, to polecam jeszcze z własnego doświadczenia rosyjski. Uśmiech Łatwiejszy od francuskiego i przydatny nie tylko w kontaktach z Rosjanami.

R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2007, 02:30:57 »

jako ze pracuje w IT to sie wypowiem. W sumie wystarczy jezyk polski, ale ... mnostwo materialow IT jest po angielsku, a ja korzystam z nich prawie codziennie, gdy szukam podpowiedzi, aby rozwiazac dany problem. Poza angielskim to juz wolny wybor. Zalezy jeszcze czy bedziesz pracowal w firmie, ktorej wlascicielem bedzie np Wloch lub wyjedziesz do innego kraju pracowac. Z tego co sie orientowalem z praca we Francji w IT, bez francuskiego nikt nie chcial ze mna gadac, wiec sam widzisz ze to zalezy ...

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!