Forum motywacyjne BeSmart
Luty 04, 2012, 20:05:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak uczyć metodą Callana?  (Przeczytany 3552 razy)
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« : Grudzień 04, 2007, 03:08:08 »

Wzywam to tablicy Bejotkę oraz innych zaznajomionych w temacie metody Callana.

1) nie pytam o to, na czym polega ta metoda
2) nie pytam czy jest dobra, efektywna, przestarzała

Pytam o to, czy ktoś z was wie, jak tak naprawdę uczyć tą metodą? Zakładając, że mam książkę i ucznia, co robię dalej? Wiem, że Callan polega mniej więcej na 2 krotnym klepaniu pytania i oczekiwaniu na odpowiedź ucznia. Ale co dalej jak przerobię wszystkie pytania ze strony? Kiedy skończyć?

Myślę, że metoda skomplikowana nie jest, bo z tego co wyczytałem na innych forach, w tym na ang.pl, to szkolenie lektorów długie nie jest.

neo2010
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2007, 03:27:53 »

Typowa wojskowa metoda, lektorem może zostać każdy kto zna angielski na średnim poziomie. Doszedłem tą metodą do 6 stage, jest 10 lub 12. Jak wyglądają zajęcia?

Najpierw powtórka, kartkówka ze słówek. Uczniowie sprawdzają je sobie na wzajem, jak jest dużo błędów to to samo powtarzane jest na następnych zajęciach. Później lektor czyta chyba z 2 razy słowo a grupa powtarza. Zadaje też pytania uczestnikom, ci między sobą też zadają pytania i odpowiadają. Uczestnicy też czytają kolejno na głos.

Metoda dobra, bo uczy solidnych podstaw, powinna być uważana za wstęp do dalszej nauki. Opiera się na postarzaniu ciągle tych samych struktur.

Podręczniki i mp3 są dostępne w polskich sieciach p2p, więc każdy może wypróbować, tym bardziej że nie trzeba się koniecznie uczyć na kursach.
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2007, 04:23:40 »

Czy konkretny wyraz, zdanie lub pytanie jest zadawane uczniowi tylko raz przez cały czas trwania kursu? Czy wraca się do tych wyrazów? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie?

Bejotka
Nowy użytkownik
*

Reputacja 9

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2007, 15:29:27 »

Pytam o to, czy ktoś z was wie, jak tak naprawdę uczyć tą metodą? Zakładając, że mam książkę i ucznia, co robię dalej?

Zrezygnuj z nauki tą metodą. metoda Callana to nie podręcznik i stage, to przede wszystkim native, jako lektor i ewentualnie polski nauczyciel, który wyjaśni niuanse gramatyki.

Lektor powinien zadawać pytania z szybkością o 0,001 sek wolniejszą od błyskawicy, a dopiero po trzeciej (trzeciego ucznia) złej odpowiedzi podawać prawidłową. Zasadą tej  metody jest również to, żeby lektorzy często sie zmieniali, po to żeby uczeń przyzwyczaił się do różnych wariantów wymowy.

Metoda Callana w wykonaniu polskich nauczycieli, to taki chwyt marketingowy: "W tej szkole uczą metodą Callana, więc musi być dobra." A to tylko "góralsko prawdo".

BJK
neo2010
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2007, 21:47:16 »

Często się zmieniali lektorzy to fakt, byli też native z Anglii i Konga. Metoda jak metoda, moim zdaniem daje pewne podstawy. Chwyt marketingowy na pewno skoro metodologia jest prosta to szkoły powstają jak grzyby po deszczu. A może znacie jakieś inne dobre/lepsze kursy? Empik, British School?
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
kuchnia - biuro rachunkowe warszawy ochota - france calling card - wysyłka sms - Piękna pościel - system bukmacherski - reklamy świetlne - projekty domów - OFE - plus gsm