Forum motywacyjne BeSmart
Luty 04, 2012, 20:17:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: « 1 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Doskonalenie języka angielskiego  (Przeczytany 11380 razy)
aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 10, 2007, 19:59:39 »

Mam Sliwę w formie elektronicznej, tylko że to jest prawie 10 MB...
Jacek
Nowy użytkownik
*

Reputacja 5

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 10, 2007, 20:50:36 »

Mam Sliwę w formie elektronicznej, tylko że to jest prawie 10 MB...
A mogłabyś wysłać plik na np. badongo.com i dać linka? Uśmiech

Zapraszam na BookBlog.pl
Morze
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 10, 2007, 21:05:55 »

Ja proponuje wrzucić na serwer 4shared.com ponieważ tam nie ma limitu.
aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 10, 2007, 21:20:42 »

Dałam na Rapida, bo na badongo nie chciało zuploadować.

http://rs39.<wyedytowane>.com/files/54700404/George.Sliwa_2001_Angielski.bez.bledow_Poradnik_645s.djvu

Plik jest w formacie .djvu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 23:47:07 wysłane przez Rafał z BeSmart.pl » Zapisane
R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 13, 2007, 02:32:08 »

prosze o ten link na priv. dzieki Mrugnięcie

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
Paulina
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 13, 2007, 23:03:34 »

prosze o ten link na priv. dzieki Mrugnięcie
ale to zadna filozofia
wystarczy wpisać w miejsce <wyedytowane> rapidshare i tyle
R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 14, 2007, 21:20:37 »

no tak ...  gapa ze mnie dzieki Uśmiech

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
Bejotka
Nowy użytkownik
*

Reputacja 9

« Odpowiedz #22 : Październik 22, 2007, 11:55:55 »

Wiec bardzo będę wdzięczny kiedy napiszesz "parę" słów odnośnie tego progsa. I jeżeli miałaś styczność z SM to możesz dokonać porównania Uśmiech

Jestem użytkownikiem programu od jego pierwszej wersji, jaka pojawiła się na naszym rynku. Uczyłem się i tworzyłem własne bazy korzystając z SM2, SM5, SM6, wszystkich wersji SM7. Mam na swoim koncie bazę wydaną na płytach CD Magazynu WWW i PC World Komputera. Byłem betatesterem SM99 (użytkowa nazwa tej wersji SM2000) i serii SuperMemo Easy English Plus. Jednocześnie byłem betatesterem programów Profesor Henry - Słownictwo od wersji 2.0  do 5.5, Profesor Henry - Gramatyka i kilku innych, mniej ważnych programów Wydawnictwa Edgard.

Mogę więc dokonać obiektywnego porównania tych dwóch programów.

SuperMemo jest programem, w którym autor po raz pierwszy wprowadził algorytm optymalizacji powtórek. Algorytm ten sprawdził się już w wersjach DOSowych, ale ciągle był doskonalony. Od pierwszej wersji program pozwalał na tworzenie własnych baz słówek (ale nie tylko słówek). Początkowo  nauka z tym programem polegała na czytaniu pytania, wymyślaniu odpowiedzi i samoocenie. Później pojawiła się  możliwość pisemnych odpowiedzi, testów wyboru i testów "drag and drop", w których sam program oceniał odpowiedź.

Tworzenie własnych baz było bardzo proste. Na łamach nieistniejącego ju magazynu "Bajtek" był prowadzony konkurs a najlepszą bazę SM. W sumie nadesłano kilkaset baz bardzo różnych tematycznie, wśród których były:

- japońskie znaki Hirakana (wygrała konkurs);
- alfabet Morse'a;
- bazy kilku języków europejskich;
- bazy niejęzykowe.

Program Prof. Henry - Słownictwo powstał prawie 10 lat później. Jego autorzy mogli wykorzystać wzory i doświadczenie prac autorów SuperMemo. Od pierwszej wersji PH można było zauważyć, że między tymi zespołami będzie ciekawa i pożyteczna konkurencja.

Prof. Henry - Słownictwo uczy słów w kontekście. Jeden z moich przedmówców podał bardzo dobry opis niemieckiej wersji tego programu Profesor Klaus, dlatego nie będę tego powtarzał, ale zwrócę uwagę na fakt, że każdemu słowu w tym programie towarzyszy jedno lub kilka zdań przykładowych z tłumaczeniem i nagraniem. Student może też uczyć się wymowy nagrywając swój głos i porównując go z głosem lektora (podobna funkcja istnieje w nowszych wersjach SM). Na podstawie dyskusji na wielu forach językowych doszedłem jednak do wniosku, że niewielu studentów korzysta z tej możliwości, a wielu jej nie zauważyło.

Prof. Henry - Słownictwo również pozwala na tworzenie własnych baz, ale jest to trudniejsze.

Na koniec jedna uwaga. Można stworzyć doskonałą bazę SM na podstawie PH, działanie w odwrotną stronę jest również możliwe, ale baza może okazać się mniej ciekawa.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2008, 10:32:11 wysłane przez Bejotka » Zapisane

BJK
Bejotka
Nowy użytkownik
*

Reputacja 9

« Odpowiedz #23 : Luty 15, 2009, 09:35:09 »

I jeżeli miałaś styczność z SM to możesz dokonać porównania Uśmiech

Znam SM od wersji SM2 i prawie wszystkie komercyjne bazy od SM6 do MSM. Tworzyłem własne bazy do tych wersji oraz do SM200*. Profesora Henry'ego znam od pierwszej wersji i byłem betatesterem kilku z nich poczynając od 2.0. Dlatego wydaje mi się że mogę obiektywnie wypowiadać się o tych programach.

Program SM był pierwszym na naszym rynku programem z algorytmem optymalizacji powtórek, do tej pory jest to najlepszy moim zdaniem tego typu algorytm. Chociaż tuż po jego pierwszym opublikowani pojawiły się kolejne podobne. NP Re-wise w programach LangMastera, nienazwany algorytm w programie "Edukom bazy" i algorytm optymalizacji powtórek w "Profesorze".

Generalnie uważam, że "Profesor Henry - Słownictwo" przeważa nad SM dzięki temu, że uczy słówek z nagranymi przykładami ich użycia w zdaniach. Dzięki temu lepiej uczy wymowy. Jeśli student będzie nagrywał swoje wypowiedzi tych zdań i porównywał je  z nagraniami lektora, to łatwiej opanuje wymowę angielską.

Drugą cechą PH, którą cenię wyżej niż w SM, jest fakt, że każde słowo występuje tu w 7 rodzajach ćwiczeń, dzięki czemu łatwiej wpada do tzw "pamięci krótkotrwałej".

SuperMemo z kolei przeważa nad PH algorytmem optymalizacji powtórek (wierzę w jego wyższość, może dzięki temu, że wypełniałem ankiety służące do badania skuteczności metody SM).

Drugą cechą dzięki, której programu SM (z silnikiem MSM) jest łatwość tworzenia własnych baz, oraz możliwość korygowania w procesie nauki własnych baz i baz komercyjnych.

To jest bardzo ważna cecha, gdyż we własnych bazach często jest wiele błędów, które dostrzegamy właśnie w procesie nauki. W bazach komercyjnych jest ich o wiele mniej, ale często zdarza się, że tłumaczenie jakiegoś słowa jest inne niz wynika z znanych nam kontekstów, to nie jest błąd, prawie żadne ze słów nie jest jednoznaczne. Warto jednak dopisać "nowe znaczenie" do "starej definicji".

Bardzo ciekawą i pożyteczną cechą SM jest rozwiązanie tłumaczeń w bazach AudioAdvanced English.  Są to bazy angielsko-angielskie (angielskie pytanie-angielska odpowiedź) ale tłumaczenie zarówno pytania, jak i odpowiedzi można uzyskać przez wskazanie kursorem. Dzięki temu ucząc się z tych baz uczymy się myśleć po angielsku.

Wspomniałem wyżej metodę re-wise LangMastera, niestety ten program zniknął z rynku, a szkoda ponieważ jak zaden inny uczył czytania za zrozumieniem.

BJK
Strony: « 1 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
mechanik brzesko - identyfikacja wizualna firm - Sauny - Czat z wróżką - wynajem autokarów - konsolidacja kredytu - Piece do sauny