Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:37:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: assimil niemiecki  (Przeczytany 3686 razy)
szary
Gość
« : Październik 25, 2007, 00:15:54 »

Witam, zastanawiam się nad kupnem Assimil łatwo i przyjemnie + 4cd z
> języka niemieckiego. Jestem ciekaw jaka jest zawartość tej książki,
> ponieważ pewne podstawy niemieckiego już mam i nie chciałbym powtarzać
> znowu lekcji w stylu "przedstaw się, skąd jesteś, która godzina
> pytanie o drogę itd itp". Dlatego chciałbym wiedzieć:
> 1. Jaka jest mniej więcej teamtyka lekcji?
> 2. Jakiego typu zdania przeważaja w lekcjach (proste / złożone)?
> 3. Czy są tam wyłącznie dialogi ?
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2007, 01:14:34 »

Witaj, szary!

Kilka dni temu uaktualniłem wpis na blogu o Assimilu - dopisałem informację, że skończeniu książki osiągniesz poziom B1/B2 (raczej B1), czyli średniozaawansowany.

Kurs wg zapewnien wydawcy przeznaczony jest dla początkujących i średnio zaawansowanych, więc myślę, że nie będziesz zawiedziony.

Pierwsze 10 lekcji to rzeczywiście proste teksty typu:

- Ich bin sehr müde und ich habe Hunger.
Dort ist ein Restaurant.
Es ist schön, nicht wahr?
- Ja..., aber...
- Haben Sie auch Hunger?
- Ja..., aber...
- Sind Sie nicht müde?
- Doch, aber das Restaurant ist zu teuer.
Dort ist eine Kneipe; sie ist auch schön, nicht wahr? (tekst z lekcji nr 2)

Lekcja 12 jest już bardziej skomplikowana:

- Wohin fahren Sie in Urlaub, Frau Herder?
- Ich fahre nach Hamburg und an die Ostsee..., wenn das Wetter schön ist...
- Kennen Sie Hamburg?
- Ja, ich kenne die Stadt gut. Meine Schwester wohnt dort.
- Und Sie, Herr Huber, wohin fahren Sie?
- Wir fahren nach Österreich in die Alpen und nach Salzburg..., wenn das Wetter schön ist...
- Kennen Sie schon Salzburg?
- Ja, ich kenne es gut, aber meine Frau kennt es noch nicht.
- Die Altstadt ist wirklich sehr schön und die Umgebung auch.
- Und Sie, Fräulein Wagner, wohin fahren Sie?
- Ach wissen Sie, ich fliege nach Mallorca, denn hier ist das Wetter immer so schlecht.

Z pewnością pierwsze kilka lekcji przelecisz w kilka-kilkanaście minut, a kolejne - zgodnie z instrukcją - jedna dziennie przez 20-30 minut.

Lekcja 22 wygląda tak:

(dalsza część tekstu i ćwiczenia znajdują się na następnej stronie)

Lekcja 43

Lekcja 64

Lekcja 83

No i wystarczy już chyba tych obrazków ;-)

Assimil nie ma struktury typu "przedstaw się, skąd jesteś, która godzina", więc trudno tu mówić o jakiejś tematyce. Znajdziesz tu chyba wszystko. Większość lekcji to dialogi, czasem zdarzy się jakiś list. Im późniejsza lekcja, tym zdania bardziej złożone (spójrz na skany powyżej).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pisz.

Paulina
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2007, 23:09:16 »

ja assimila nie polecam z całego serca (miałam okazje korzystac)
no ale to tylko moje zdanie
lepiej zaopatrz sie w prf klausa do słówek  i jakąs dobrą gramatyke np Bęze albo najlepiej zapisz się na kurs
to da zdecydowanie lepsze efekty
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2007, 23:44:30 »

Paulina: co ci się nie podoba w Assimilu?

Na pewno nie daje natychmiastowych efektów. Tej metodzie trzeba zawierzyć co najmniej do 50. lekcji. Moim zdaniem jest fajna m.in. dlatego, że na początku - w fali pasywnej - nie wymaga od czytelnika właściwie nic oprócz czytania, słuchania, no i rozumienia.

Same słówka + książka/program od gramatyki nie dadzą zbyt wiele. Najlepiej dorzucić do tego Assimila.

Zapisanie się na kurs jest wg mnie:
1) zbyt drogie
2) wymaga od uczestnika dopasowania planu innych zajęć/pracy, co sprawia, że wzięcie udziału w kursie jest zwyczajnie niemożliwe
3) mało efektywne - w ciągu standardowych 2 lekcji w tygodniu nauczysz się tyle, co nic

aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2007, 01:50:57 »

Ja też zaliczam się do fanów Assimila, zresztą, jak Rafał kiedyś zauważył, rozpaczałam na innym forum, że Assimil do hebrajskiego jest dostępny tylko w wersji francuskiej Smutny

Ale wracając do meritum - przyznam nieśmiało, że ja też używam Assimila - do hiszpańskiego oraz do rosyjskiego. W zasadzie z rosyjskim to trochę zabawna sytuacja, bo tak naprawdę, to używam rosyjskiej wersji podręcznika do niemieckiego. Ale wykombinowałam, że jeżeli po obu stronach książki jest ten sam tekst, to czytam sobie wersję rosyjską i - jeżeli nie rozumiem, to sprawdzam co to w zasadzie znaczy po niemiecku Uśmiech Oczywiście wadą jest to, że nie mam nagrań, no ale czytam dialogi kilkakrotnie na głos, więc coś mi tam "w uszach" zawsze zostaje.

W nieco normalniejszy sposób korzystam z Assimila do hiszpańskiego, bo ten akurat jest wydawany w PL. Do hiszpańskiego podchodzę akurat "luźniej" niż do innych jezyków, to jest uczę się go zdecydowanie mniej, ale zdecydowanie znajduje się na mojej liscie języków do nauczenia. W każdym razie przerabiam go zdecydowanie wolniej, niż 1 lekcja/1 dzień, bo zależy mi na tym, żeby bardzo dokładnie zapamiętać każdą lekcję. Ale myslę, że zwłaszcza dla osób uczących się zupełnie od zera, Assimil jest ok, bo uczysz się od razu całych zdań, a nie pojedynczych słów, które dopiero po pewnym czasie próbujesz złożyć do kupy.
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2007, 03:29:06 »

Aga, tak się składa, że ja też rozpaczałem, tyle że po cichu :-) W moim przypadku chodzi o drugą część niemieckiego Assimila - Deutsch in der Praxis - która jest też tylko po francusku. No ale całkiem niedawno i tak tę książeczkę kupiłem.

Jeśli chodzi o rosyjski, to profesor Arguelles (Ardaschir), guru forum how-to-learn-any-langugage.com, polecał swego czasu książkę Assimila do rosyjskiego, ale tę z lat siedemdziesiątych, a nie tę najnowszą, która jest krótsza o chyba 20 czy 30 lekcji.

Co być może cię zainteresuje, ta stara wersja Assimila dostępna jest nie tylko po francusku i niemiecku, ale także po angielsku. Tytuł to (Assimil) Russian without Toil. Nagrania do tej wersji da się zdobyć na emule. Jakość jak najbardziej przyzwoita.

aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2007, 04:18:27 »

No wiesz, mój żal jest tak wielki, że muszę go wyrzucać z siebie, gdzie się da Uśmiech

Tak, zauważyłam te wpisy Ardaschira, ze starsze wydania Assimila są lepsze. Zresztą to chyba własnie rekomendacje Ardaschira mnie zachęciły do Assimila i mam nadzieję, że na dobre. Spróbuję - hmmm, "pozyskać" Assimila z nagraniami, zawsze to lepiej. Z rosyjskiego aktualnie katuję Pimsleura II, ale od przybytku...

Nawiasem mówiąc, mam jakieś takie lekkie skrzywienie, bo uważam, że w ogóle starsze książki do nauki języków są lepsze. Nowe wydania zdecydowanie przytłaczają mnie ilością obrazków Uśmiech Co prawda efekt jest taki, że przez moje zamiłowanie do starszych wydań, zdarza mi się zgłębiać pasjonujące tajniki życia w kołchozie, ale co tam...

ps. A propos starych książek - do niemieckiego była kiedyś taka dobra seria "Lernt mit uns", aut. Honsza, WSiP. Były tego 4 części (to były podręczniki do liceum, jak jeszcze było 4-letnie). Nie wiem, czy to jest jeszcze wydawane, ale w antykwariatach / na allegro czasami chyba można kupić za kilka złotych. Polecam to wszystkim, bo książki są bez fajerwerków (szata graficzna = lata '80), ale bardzo porządnie wyłożony język od absolutnych podstaw, aż do poziomu wyżej-średnio zaawansowanego. 
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2007, 04:20:41 wysłane przez aga » Zapisane
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!