Witaj, szary!
Kilka dni temu uaktualniłem wpis na blogu o Assimilu - dopisałem informację, że skończeniu książki osiągniesz poziom B1/B2 (raczej B1), czyli średniozaawansowany.
Kurs wg zapewnien wydawcy przeznaczony jest dla początkujących i średnio zaawansowanych, więc myślę, że nie będziesz zawiedziony.
Pierwsze 10 lekcji to rzeczywiście proste teksty typu:- Ich bin sehr müde und ich habe Hunger.
Dort ist ein Restaurant.
Es ist schön, nicht wahr?
- Ja..., aber...
- Haben Sie auch Hunger?
- Ja..., aber...
- Sind Sie nicht müde?
- Doch, aber das Restaurant ist zu teuer.
Dort ist eine Kneipe; sie ist auch schön, nicht wahr? (tekst z lekcji nr 2)
Lekcja 12 jest już bardziej skomplikowana:- Wohin fahren Sie in Urlaub, Frau Herder?
- Ich fahre nach Hamburg und an die Ostsee..., wenn das Wetter schön ist...
- Kennen Sie Hamburg?
- Ja, ich kenne die Stadt gut. Meine Schwester wohnt dort.
- Und Sie, Herr Huber, wohin fahren Sie?
- Wir fahren nach Österreich in die Alpen und nach Salzburg..., wenn das Wetter schön ist...
- Kennen Sie schon Salzburg?
- Ja, ich kenne es gut, aber meine Frau kennt es noch nicht.
- Die Altstadt ist wirklich sehr schön und die Umgebung auch.
- Und Sie, Fräulein Wagner, wohin fahren Sie?
- Ach wissen Sie, ich fliege nach Mallorca, denn hier ist das Wetter immer so schlecht.
Z pewnością pierwsze kilka lekcji przelecisz w kilka-kilkanaście minut, a kolejne - zgodnie z instrukcją - jedna dziennie przez 20-30 minut.
Lekcja 22 wygląda tak:
(dalsza część tekstu i ćwiczenia znajdują się na następnej stronie)
Lekcja 43
Lekcja 64
Lekcja 83
No i wystarczy już chyba tych obrazków ;-)
Assimil nie ma struktury typu "przedstaw się, skąd jesteś, która godzina", więc trudno tu mówić o jakiejś tematyce. Znajdziesz tu chyba wszystko. Większość lekcji to dialogi, czasem zdarzy się jakiś list. Im późniejsza lekcja, tym zdania bardziej złożone (spójrz na skany powyżej).
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pisz.