Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:32:50 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: « 1 2
  Drukuj  
Autor Wątek: A może ISLANDZKI?  (Przeczytany 11319 razy)
Xohipo
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 02, 2007, 02:49:36 »

Ja przez chwile uczyłem się Japońskiego

I muszę powiedzieć że, wbrew temu co myśli większość ludzi, wcale nie jest to trudny język.
trudności jedynie może sprawiać nowy alfabet oraz składnia która jest podobna do łacińskiej.

Jednak jest to przyjemny język.

Planuję wrócić do jego nauki po egzaminach

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udzielić szerszych informacji.

Paulina
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 02, 2007, 20:08:32 »

mnie rodzice namawiali żebym zapisała się na japoński do empiku ale jakoś bałam się że nie podołam  Uśmiech wybrałam niemiecki i nie żałuję  Język narazie ucze się dwóch języków (ang i niem) w przyszłosci chcialbym jeszcze poznać hiszpański ale narazie muszę doszkolić te dwa   Uśmiech zabierałam się już do tylu języków... ale zawsze odkładałam naukę na pózniej i...  Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 20:12:09 wysłane przez Paulina » Zapisane
Xohipo
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 03, 2007, 02:28:50 »

wiem jak to jest.. ja startuje z japońskim zaraz po egzaminach wrześniowych. będzie sie działo  Mrugnięcie
Arnvald
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 10, 2007, 02:23:08 »

zabierałam się już do tylu języków... ale zawsze odkładałam naukę na pózniej i...  Niezdecydowany

Mam to samo, podchodziłem do japońskiego, ale szybko zrezygnowałem. Może pomogłoby mi gdybym zapisał się na jakiś kurs, ale jednak nauczenie się czegoś samemu daje dużo większą satysfakcję no i jest wielokrotnie tańsze. Może spróbuję z tym islandzkim... Uśmiech
Jacek
Nowy użytkownik
*

Reputacja 5

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 10, 2007, 12:18:59 »

U mnie na uczelni jest organizowany co roku darmowy kurs języka japońskiego. Jeśli ktoś jest zainteresowany (i jest z Łodzi lub okolic) dam namiary jak tylko będzie coś wiadomo o nowym kursie.

Zapraszam na BookBlog.pl
R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 10, 2007, 20:15:28 »

Ja studiowalem/studiuje w Polsko-Japonskiej ... jak sama nazwa moze wskazywac tam tez jest kurs jezyka japonskiego. Na szczescie nieobowiazkowy. Nie wiem jak jest z kursami dla ludzi spoza szkoly, ale moze sa jakies informacje na stronie szkoly www.pjwstk.edu.pl. To tak dla zainteresowanych. Mrugnięcie

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
umelia
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 11, 2007, 03:25:38 »

Mam to samo, podchodziłem do japońskiego, ale szybko zrezygnowałem. Może pomogłoby mi gdybym zapisał się na jakiś kurs, ale jednak nauczenie się czegoś samemu daje dużo większą satysfakcję no i jest wielokrotnie tańsze. Może spróbuję z tym islandzkim... Uśmiech

Zgadzam się, że taniej i fajniej jest uczyć się języka samemu. Myślę też jednak, że czasem warto pierwszy stopień (np. pół roku) przejść w grupie, na kursie, czy z kimś, kto już zna język (zwłaszcza tak odległy nam jak japoński). Bardzo ułatwia początki (które wiadomo są najcięższe), a później już nie ma problemu z kontynuowaniem samemu. Pół roku kursu nie jest aż tak dużym wydatkiem (w skali długoletniej nauki języka), a potem to już jak najbardziej polecam "oszczędzanie na nauce".  Duży uśmiech

Przed wyjazdem do Szwecji chciałam bardzo choć trochę poznać język tego kraju, ale mimo słuchania kaset ciężko było mi przyswoić sobie wymowę. Natomiast, gdy już tam byłam i pochodziłam trochę na kurs, wszystko się rozjaśniło. Przestałam uważać ten język za trudny i teraz mogę bez problemu uczyć się sama. Uśmiech Podobnie miałam w przypadku rosyjskiego.
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 11, 2007, 03:52:45 »

zabierałam się już do tylu języków... ale zawsze odkładałam naukę na pózniej i...  Niezdecydowany

Brakuje wam długoterminowej racjonalnej motywacji. Większość poradników bazuje na motywacji, która odwołuje się raczej do emocji, a taka motywacja długo nie działa.

Wszystko, co musicie zrobić, to poszukać sobie jakiegoś ważnego, racjonalnego, przemyślanego powodu, dla którego chcecie coś robić.

Dlaczego chcesz się uczyć islandzkiego? Ja nie potrafiłbym znaleźć racjonalego powodu, dlatego nawet nie próbuję do niego podchodzić. Wszystko, co mi przychodzi do głowy to to, że jednym z wymogów, żeby się na tej fajnej wysepce osiedlić, jest odpowiednia znajomość islandzkiego lub zobowiązanie się do nauki tego języka (tak chyba kiedyś słyszałem).

Dlaczego (strzelam) nie mieliście problemu z (na)uczeniem się angielskiego? Pomijając fakt, że jest prostszy od wcześniej wspomnianego, nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach angielski musi się znaleźć na każdym CV. No i na pewno więcej osób włada angielskim niż islandzkim Mrugnięcie

Kilka miesięcy temu próbowałem coś na ten temat napisać na blogu. Jakoś odzewu nie było Mrugnięcie

icelander
Nowy użytkownik
*

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 22, 2007, 21:24:48 »

Wracając do główngo wątku czyli Islandzkiego.
To nie jest on wcale taki łatwy, a tym bardziej jak chcesz się uczyć go na odległość. Ja siedzę na tej wyspie i nie jest łatwo. Rozumieć to nie problem, problemem jest wymowa, mają dość dużo dyftongów i innych cudów. Wydłużasnie samogłosek, a jak coś się przekręci to cholery się już nie domyslą tylko "HA?" (co oznacza "co?") Nauka tego języka to tylko z nativ spikerami ;Uśmiech wtedy da się coś osiągnąć.

Pozdrawiam

Simone
Nowy użytkownik
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 24, 2007, 14:48:31 »

Nie powiedziałabym, że hebrajskim nikt się w Polsce  nie interesuje- po prostu możliwości jego nauki są mocno ograniczone. Oprócz ww. samouczka, rozmówek i słownika Klugmana nie ma NIC.

Jeśli chodzi o język hebrajski, polecałbym przejrzenie stron poniższych i sprawdzenie, czy jakieś materiały się nie przydadzą:

http://www.rumburak.friko.pl/HEBRAJSKI/index.php
http://www.hebrajski.republika.pl/

Poza tym, Centrum im. Mojżesza Schorra Fundacji Ronalda Laudera w Warszawie prowadzi stacjonarne oraz korespondencyjne kursy języka hebrajskiego:
http://www.schorr.edu.pl/new/index.php3?dzial=3&id_tematb=184

Grab life by the horns...
aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 26, 2007, 13:45:11 »

Ww. strony znam, u schorra byłam...
Nie ma lekko.
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 26, 2007, 13:52:09 »

Aga: Teraz już wiem, że to ty pytałaś na forum How to learn any language o hebrajski ;-)

Przyznam się, że francuski też do mnie nie przemawia (to tak przy okazji postu na tamtym forum).

aga
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 26, 2007, 17:30:27 »

No i wyśledził Uśmiech

W ogóle to twoja wina - po co było reklamować Assimila na blogu??? Chichot
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 17:36:07 wysłane przez aga » Zapisane
Strony: « 1 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!