Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:31:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: [przeniesione] Jak się uczycie niemieckiego?  (Przeczytany 2008 razy)
Morze
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« : Listopad 01, 2007, 19:22:39 »

Wiem, że jest to temat z materiałami z języka niemieckiego. Ale chciałem was spytać jak się uczycie tego języka? Tzn. czy uczycie się codziennie co dwa dni itp.? Co przerabiacie? tzn. jak wygląda was blok nauki:20 min - SM 2004, 30 minut-Brzeza, 20 minut- langsame nachrichten??? Oraz ile przeznaczacie czasu na to...
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2007, 01:14:45 wysłane przez Rafał z BeSmart.pl » Zapisane
Jacek
Nowy użytkownik
*

Reputacja 5

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2007, 21:02:19 »

Wiem, że jest to temat z materiałami z języka niemieckiego. Ale chciałem was spytać jak się uczycie tego języka? Tzn. czy uczycie się codziennie co dwa dni itp.? Co przerabiacie? tzn. jak wygląda was blok nauki:20 min - SM 2004, 30 minut-Brzeza, 20 minut- langsame nachrichten??? Oraz ile przeznaczacie czasu na to...
To chyba temat rzeka i bardziej nadaje się do oddzielnego wątku Uśmiech.

U mnie pierwszym etapem było zebranie dostępnych materiałów. Wybrałem z powyższych źródeł to co uznałem za przydatne, zdobyłem trzy programy do nauki (Rosetta Stone, Sprechen Sie? z Gazety Wyborczej i Niemiecki - mówisz i rozumiesz) oraz odkurzyłem repetytorium Stanisława Bęzy. Codziennie uczę się z innego źródła, ponieważ każde ma inne zalety i każde uczy inaczej. Na naukę poświęcam dziennie 45-60 minut. Wg. mnie najważniejsza jest systematyczność i motywacja. Na razie tego mi nie brakuje Uśmiech.

Po kilku miesiącach nauki chcę skorzystać z korepetytora, aby nauczyć się prowadzić konwersację. To dla mnie najważniejsze.

P.S. Kupiłem ostatnio w Empiku Der Spiegel, by rozwijać słownictwo. Na razie trochę dla mnie za trudne, więc korzystam z bajek braci Grimm. Warto sobie poczytać, by oswoić się z językiem.

P.P.S. Rzadko oglądam telewizję, ale chyba mam w kablówce jakieś niemieckojęzyczne kanały. Też zacznę oglądać od czasu do czasu.

P.P.P.S. Przepraszam za nieco chaotyczny post Uśmiech

Zapraszam na BookBlog.pl
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!