Jacek
Nowy użytkownik
Reputacja 5
|
 |
« : Październik 10, 2007, 23:05:45 » |
|
Nie jestem fanem środków farmaceutycznych, więc staram się odżywiać tak aby usprawnić pracę swojego mózgu. Znam kilka artykułów spożywczych, które wspomagają nasz umysł. Wymienię je i proszę o podanie tych które znacie Wy. Opisy czerpałem z różnych miejsc w internecie. - zielona herbata - "...działa pobudzająco, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, poprawia koncentrację oraz koi nerwy. Pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacamy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Zawarta w zielonej herbacie tenina przyspiesza przemianę materii. Trudno przecenić obecność w herbacie katechinów, czyli związków o działaniu antyutleniającym. To one wypowiadają wojnę wolnym rodnikom, sprawcom starzenia się komórek naszego organizmu. Herbatę powinni pić wszyscy dbający o sylwetkę, uwaga dla palaczy tytoniu – neutralizuje nikotynę!, dla nadużywających alkoholu – łagodzi skutki kaca!..."
- szałwia - "...działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. "
- tłuste ryby morskie (np. makrela) - "jest budulcem dla mózgu (składniki Omega 3 stanowią 20% mózgu) - pomaga w nauce, koncentracji", "zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego;"
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dodam. P.S. Coś ostatnio zastój na forum. Ruszmy się  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
umelia
Nowy użytkownik
Reputacja 3
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2007, 01:27:14 » |
|
Też nie jestem fanką środków farmaceutycznych, za to temat zdrowej żywności jest mi bardzo bliski. Wklejam poniżej parę rad z artykułu "Dieta na dobrą pamięć" (później dodam linka): Gdy pracujesz głową 1. Staraj się jeść codziennie ciemne pieczywo razowe i produkty z pełnego ziarna (np. brązowy ryż). 2. Na drugie śniadanie i na podwieczorek jedz owoce. 3. Do obiadu koniecznie zjadaj sałatkę z mieszanki świeżych warzyw. 4. Nie zapominaj o tłuszczach rybnych i roślinnych. 5. Pij dużo wody mineralnej - wspomaga przemiany biochemiczne w mózgu. 6. Ruszaj się, ćwicz, a przynajmniej spaceruj! Oddychaj świeżym powietrzem. Wzbogacisz krew w tlen, która go dostarczy mózgowi. Nawet najbardziej zdrowe posiłki bez dostatecznej ilości tlenu nie wystarczają do sprawnego funkcjonowania pamięci. Jego brak zabija szare komórki, które się nie odradzają. 7. Wysypiaj się. Nieprzerwany nocny sen również zapewnia odpowiednie dotlenienie. Podczas snu organizm osiąga stan naturalnego odprężenia. Już 72 godziny bez snu wyniszczają mózg.
Szkodliwe dla mózgu • Alkohol należy do związków chemicznych, które obniżają poziom inteligencji. • Kawa (kofeina), choć szybko pobudza, w rzeczywistości osłabia koncentrację. • Chroń się przed zatruciem dymem tytoniowym i metalami ciężkimi: kadmem i ołowiem.
Czy wiesz, że: Badacze z Massachusetts Institute of Technology stwierdzili, że im więcej jemy węglowodanów oczyszczonych - cukru, płatków śniadaniowych, białego pieczywa i słodyczy - tym niższy mamy iloraz inteligencji.
A w ogóle to polecam orzechy i bakalie - bardzo zdrowa i pyszna przegryzka między nauką lub zajęciami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Topher
Nowy użytkownik
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 00:36:14 » |
|
Czytałem kiedyś, że banany bardzo dobrze działają na koncentrację. Nawet rok temu jadłem na śniadanie suche płatki z bananem. Ale podniebienie bolało :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neo2010
Nowy użytkownik
Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2007, 02:17:24 » |
|
To jak w końcu jest z tą kawą? Pobudza, osłabia koncentrację?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał z BeSmart.pl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2007, 02:46:33 » |
|
Kiedyś czytałem, że filiżanka kawy tak naprawdę pobudza na góra 15 minut, potem to tylko sugestia... ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacek
Nowy użytkownik
Reputacja 5
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 04, 2007, 22:21:28 » |
|
Kiedyś czytałem, że filiżanka kawy tak naprawdę pobudza na góra 15 minut, potem to tylko sugestia... ;-)
To prawda. Kawa działa dobrze, ale krótko prowadząc później do osłabienia naszych możliwości. Poza tym powoduje niedobory magnezu w ogranizmie, co jest przyczyną pogorszenia koncentracji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neo2010
Nowy użytkownik
Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2007, 03:20:07 » |
|
To czy jest jakiś napój, który na prawdę pomaga w koncentracji, nie szkodząc przy tym za bardzo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bejotka
Nowy użytkownik
Reputacja 9
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2007, 15:42:08 » |
|
To jak w końcu jest z tą kawą? Pobudza, osłabia koncentrację?
Działanie kawy jest trochę inne niż większość z nas sobie wyobraża. Ona rzeczywiście pobudza, ale w keirunku już rozpoczętej aktywności mózgu. Jeśli nie mam ochoty zabierać się do nauki, to po kawie dalej nie będę jej miał. Jeśli usypiam ze zmęczenia i wypiję filiżankę, albo nawet litrowy kubek kawy, to i tak zasnę. Ale jeśli rozpocznę pracę i po kwadransie albo pół godziny wypiję, nawet małą, filiżankę kawy nie przestając myśleć o zagadnieniach swojej pracy, to pójdzie mi lepiej. Dlatego nigdy nie zaczynam pracy od pójścia na kawę, tylko od przejrzenia tego co zrobiłem wczoraj, zaplanowania sobie pracy na dziś oraz wykonania kilku działań z tego dzisiejszego planu. Pamiętam, że kiedyś w czasie studiów tuż przed egzaminem musiałem spędzić całą noc nad trudno dostępnym podręcznikiem. Wypiłem wtedy pół litra kawy i 15 minut później spałem jak zabity. Egzamin zdałem nieźle tylko dlatego, że byłem bardzo wyspany.
|
|
|
|
|
|
BJK
|
|
|
Limbiczny
Nowy użytkownik
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2008, 22:16:18 » |
|
Czołem! Zamiast kawy, Red Bulli i innych diabelstw polecam picie sporej ilości wody. Najlepiej mineralnej, niegazowanej. Osobiście na 4h siedzenia nad projektem, książką wypijam 1,5 litra wody i mi to doskonale służy. Woda leciutko pobudza, ożywia metabolizm ustroju nie zaburzając jego homeostazy. Pozdrawiam Konrad http://limbiczny.net
|
|
|
|
|
|
|
|
|
famie
Nowy użytkownik
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2009, 03:27:53 » |
|
witam  ja rowniez polecam wode!!Na urozmaicenie zielona herbate (nieslodzona najlepiej) ponoc poleca sie jeszcze mate,ale ja jakos nie umiem sie do niej przekonac,po prostu jest niesmaczna,jak dla mnie. co do kawy,nie wiem,jak dziala na koncentracje,ale pijam ja regularnie,bo chyba sie uzaleznilam juz:) a poza tym,czytalam ostatnio,ze 3 filizanki kawy dziennie pomagaja zapobiegac chorobom neurologicznym,takim jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. PS. Fajne forum  pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bejotka
Nowy użytkownik
Reputacja 9
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2009, 17:16:50 » |
|
... Coś ostatnio zastój na forum. Ruszmy się  . Kiedyś z okazji 1 kwietnia wspomniałem żartobliwie, że w Japonii można dostać ciasteczka, które wprowadzają do pamięci całe rozdziały (literowe) słowników. Działać miały tak: Na kolację zjesz ciasteczko z literą "A" i idziesz spać. Rano możesz byc pytany na wyrywki słów zaczynających się na literę "A" i odpowiadasz bezbłędnie. Potem robisz podobnie z literami B, C, D, ... Po miesiącu masz 100.000 słówek w pamięci trwałej. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem ponad 100 pytań czy są takie ciasteczka do słownika angielsko-polskiego i jedną ofertę opracowania takiego słownika. Jej autor słusznie domyślił się, że ciasteczka opracowane są na bazie słownika angielsko-japońskiego. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 15:45:35 wysłane przez Bejotka »
|
|
BJK
|
|
|
|