Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:14:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmowa  (Przeczytany 4503 razy)
Lipa
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« : Wrzesień 27, 2007, 02:12:02 »

Witam. Może dziwne pytanie, ale wydaje mi się, że po części związane z blogiem.
Znacie jakieś książki poradniki, opisujące jak lepiej się komunikować. Jak podczas rozmowy przekazać wszytko, co najważniejsze? Bez krzyków, bez nienawiści. Jak przekonać do swoich racji? Jak zmienić swoje stosunki z drugą osobą, aby żyło nam się lepiej?
Ostatnio zacząłem zwracać na to szczególną uwagę. Nie umiem rozmawiać z niektórymi osobami i nasze rozmowy kończą się ciągłymi kłótniami. Ehhh

Pozdrawiam
umelia
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2007, 03:33:43 »

Ja mam i znam cztery całkiem fajne i praktyczne książki na ten temat:
1) Mira Montana Czarnawska "Przyjazne porozumiewanie się", wydawnictwo GWP* - bardzo mądrze napisana, moim zdaniem
2) David J. Lieberman, "Sztuka rozwiązywania konfliktów", też GWP - podobają mi się książki z tego wydawnictwa, są b.konkretne
3) Ursula Degen "Sztuka nawiązywania pierwszego kontaktu", jak wyżej GWP - na razie tylko pobieżnie ją czytałam
4) Mary Hartley, "Jak słuchać, by ludzie do nas mówili", dla odmiany wydawnictwo Feeria Mrugnięcie - też jeszcze jestem w trakcie czytania (niestety, ale z powodu magisterki cierpię na brak czasu)

*GWP-Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne

Ogólnie mogę powiedzieć, że książki te łączy kilka ważnych dla mnie cech, tzn. są praktyczne (dużo przykładowych dialogów), dają konkretne wskazówki, które wiadomo jak zastosować i nie przynudzają (czyli mało jest jakiejś teorii, którą trudno potem zastosować w danym przypadku, a więcej rzeczowych omówień różnych sytuacji).

Oczywiście, samo posiadanie książek niczego nie wnosi, trzeba jeszcze na co dzień się przełamywać w drobnych sprawach, żeby po pewnym czasie być świetnym rozmówcą i dyplomatą w konfliktach. Ja się dopiero pomału uczę. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 03:38:14 wysłane przez umelia » Zapisane
Lipa
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2007, 04:14:55 »

Wielkie dzięki za opowiedz. Właśnie takiej rady oczekiwałem. Znalazłem Mira Montana Czarnawska "Przyjazne porozumiewanie się" w bibliotece. Teraz wystarczy wypożyczyć i zabrać się do lektury.
Zdaje sobie sprawę, że przeczytanie nic mi nie da bez przełamania się i szczerej rozmowy, ale przynajmniej będę bogatszy o wiedzę i wskazówki.
Jeszcze raz dziękuje. Powodzenia przy magisterce.

Pozdrawiam
Morze
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2007, 13:13:24 »

Moim zdaniem jest jedna fenomenalna książka na ten temat:

Carnegie Dale - "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi"
Książka sprzedana w 20 mln egzemplarzy, tłumaczona na niemal wszystkie języki świata.

Uważam, że lektura jest obowiązkowa dla każdego
Lipa
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 15:09:26 »

I teraz nie wiem którą wybrac.
R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2007, 17:55:11 »

Lipa! to moze zacznij od tej polecanej, "fenomenalnej" Uśmiech

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
umelia
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2007, 19:27:12 »

Lipa: Moim zdaniem, temat jest tak rozległy, że żadna książka nie omówi wszystkich aspektów/sytuacji, które by nas interesowały. Warto nie ograniczać się do jednej pozycji. Mądrego rozmawiania można się uczyć całe życie, więc z powodzeniem zdążysz przeczytać wszystkie ciekawe książki. A zacznij od której bądź, np. od tej, którą akurat masz dostępną. Uśmiech
Lipa
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2007, 19:37:55 »

Zacznę od Mira Montana Czarnawska "Przyjazne porozumiewanie się", ponieważ kosztuję 13zł i ma 130 stron. Jak ją skończę powinienem już mieć Carnegie Dale - "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi”, którą wypożyczy mi znajomy w bibliotece, do której nie mam dostępu. Mam nadzieję, że lektura będzie udana i pouczająca oraz, że starczy mi odwagi i zapału, aby wdrożyć tą wiedzę w życie. Postaram się podzielnic się moimi spostrzeżeniami z wami.

Edit:
Mam Mirę, kosztowała mnie 14zł i trochę czasu. Z Dwojgiem pracowników próbowałem ją namierzyć, tak dobrze schował się ostatni egzemplarz. Po przeczytaniu dwóch rozdziałów, jestem zadowolony. Ma dużo przykładów opisujących poszczególne zachowania osób. A wzorce osobowe są żywcem ściągnięte z zachowań moich przyjaciół. Oczywiście nie wszystkich. Miałem niezły ubaw, kiedy próbowałem zakwalifikować siebie. Wyszło, że jestem, miksem wszystkich opisanych zachowań. A teraz stoję przed wielkim dylematem: czy iść spać czy może przeczytać jeszcze trochę...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 04:29:56 wysłane przez Lipa » Zapisane
Gosia
Nowy użytkownik
*

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2007, 13:52:51 »

Polecam zdecydowanie  Dale Carnegie - "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi"

Posiadam wiele ksiazek na temat relacji miedzyludzkich, ale mam wrazenie, iz wszystkie "przerabiaja" jedynie idee Dale Carnegie z poczatku ubieglego wieku. Jesli mialabym wybrac z calej mojej (dosc pokaznej) kolekcji ksiazek na temat rozwoju osobistego tylko jedna najwazniejsza pozycje, bylaby to wlasnie ta ksiazka.

Pozdrawiam,

Gosia

"We are here not to sit and think, we are here to do", W. Wilson
Iwona
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2008, 15:36:32 »

Witaj Lipa:)
Od napisania twojego watku minelo troche czasu ale mam dla Ciebie cos super. Wejdz na strone

http://zlotemysli.pl/
Poniewaz nie mieszkam w kraju i brakuje mi polskich ksiazek sciagam sobie ebooki.Niestety Zlote mysli nie wysylaja ksiazek za granice.
Gosia poleca
"Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi". Naprawde dobra ksiazka.
Pozdrawiam-iwona

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2008, 16:22:00 wysłane przez Rafał z BeSmart.pl » Zapisane
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!