Forum motywacyjne BeSmart
Maj 18, 2012, 11:11:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Pamiętaj, żeby odwiedzić blog www.BeSmart.pl

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeklinanie - Jak z tym skonczyc ??  (Przeczytany 5139 razy)
Emiya Shiro
Nowy użytkownik
*

Reputacja -1

« : Wrzesień 25, 2007, 02:37:58 »

Ze wzgledu ze strona traktuje o samodoskonaleniu sie to moze i ten temat bylby wskazany tez tutaj Mrugnięcie jak wiecie sa osoby ktore zeby nie powiedziec klna jak szefc i w normalnej rozmowie poprostu co pewne slowo to ku***, chu*** i inne epitety :/ niestety ja przez otoczenie w jakim bylem czyli moje gimnazjum wpadlem w ten nawyk jak cholera i teraz tez w rozmowie z kims przeklinam i w ogogle, do pewnego czasu nieprzeszkadzalo mi to ale teraz zaczlo i to strasznie i uwazam ze trzeba cos z tym zrobic. Chcialbym zasiegnac porady (najlepiej autora strony) jak zerwac z tym paskudztwem bo wiadomo czlowiekowi na poziomie nie przystaje zuciac co drugie slowo soczystych epitetow a niektorzy mi to niestety juz wypomnieli na gg np kumel ostanio z tekstem (Moglbys sie ogranicznyc z przeklikaniem bo co drogie slowo u ciebie to kur**** albo ch****) no niestety ale mi to juz chyba wlazlo w krew bo porostu czasem tego juz poprostu nie zauwazam i powiem takie przeklenstwo w nieodpowiednim towarzystwie bo wyglada to juz tak jakby to by juz bylo normalne slowo w moim slowniku takie jak czesc czy siema....

BTW. Ja rozumiem ze czasem czlowiek musi przeklnac jak go cos naprawde porzadnie w*** ale nie robic tak jak napisalem wyzej.)
Phoenix
Nowy użytkownik
*

Reputacja 6

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2007, 03:00:27 »

Człowiek na poziomie przede wszystkim powinien się nauczyć poprawnie pisać. W Twoim poście aż roi się od błędów. Jeżeli nie wiesz jak się coś pisze to korzystaj ze słowinków, chociażby internetowych. Firefox ma teraz także wbudowaną funkcję sprawdzania pisowni.

Co do samego tematu, też próbuję ograniczać przeklikanie do minimum, aż wyeliminuje je całkowicie. Piszesz, że czasem "trzeba", a wcale nie. Rozumiem, że ciężko jest czasem powstrzymać przekleństwo "słowne", ale gdy piszemy to chyba jest to o wiele łatwiejsze. Mówimy spontanicznie, przy pisaniu jednak chwilę myślimy, to zanim naciśniesz "Enter" zobacz dwa razy na to co chcesz napisać Mrugnięcie Dobrą metodą jest wsparcie otoczenia. Prosta, powiecie infantylna metoda, ale np. umów się z kolegą, że za każde przekleństwo z Twoich ust dostaniesz cios w rękę, brzuch, cokolwiek co by wpłynęło, że zaczniesz się zastanawiać czy powiedzenie przekleństwa się "opłaca". Po paru "nauczkach" na pewno zaczniesz już o tym inaczej myśleć. Co mi jeszcze do głowy przychodzi to afirmacja. Codziennie rano możesz sobie mówić "Dziś nie będę przeklinać", przypominaj sobie ten tekst pare razy w ciągu dnia, a zrobisz sobie nawyk nie myślenia, ani wypowiadania przekleństw. W książce, którą męczę już spory czas "Obudź w sobie olbrzyba: - Anthony'ego Robbinsa jest ciekawy fragment o stworzeniu własnego słownika alternatywnego. Po prostu dobierasz bardziej wyszukane słowa do tych już "utartych", ale to już musiałbyś sam do książki zajrzeć. Jak coś jeszcze wymyślę to napiszę, ale jestem pewien, że inni mają lepsze metody. Pozdrawiam i napisz o efektach Mrugnięcie
Emiya Shiro
Nowy użytkownik
*

Reputacja -1

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2007, 03:07:58 »

Oki czekam na reszte wypowiedzi a jezli chodzi o ta prosbe do kolegi to to odpada (o bledach ortograficznych niebede pisal bo niechce mi sie tlumaczyc juz po raz 50 a z slownikow to coz wiem ze firefoxa ma wbudowany ale ja nieumiem pisac szybko na klawiaturze z polskimi znakami tak nad jednym postem siedze niecala minute a tak spostowanie czego kolwiek zajmie mi 30 minut w dodatku po paru uzyciach takowego slownika i tak o nim zapominam i pisze bez(wiem bo poparte to jest moim juz 2 letnim doswiadczeniem i wieloma prubami Mrugnięcie) i tak na marginesie jestem dysklektykiem ale nie tym lewym co to wielu sie za niego podaje tylko tym prawdziwym ktory ma to stwierdzone poprzez odpowiednie badania)
Paulina
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2007, 20:05:11 »

dobra weźcie wy sie odczepcie od ortografi
to temAt o przeklinaniu a nie o jezyku polskim  Język
R
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 17:57:37 »

to moze sprobuj uzywac zamiast przeklestw jakich "glupich", luznych tekstow. W taki nawyk moze Cie wprowadzic film np. "MIŚ" albo "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". Sam to praktukuje Mrugnięcie

Kto za młodu głupi nie był, ten na starość nie zmądrzeje Mrugnięcie
Emiya Shiro
Nowy użytkownik
*

Reputacja -1

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2007, 01:09:58 »

to moze sprobuj uzywac zamiast przeklestw jakich "glupich", luznych tekstow. W taki nawyk moze Cie wprowadzic film np. "MIŚ" albo "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". Sam to praktukuje Mrugnięcie
eh akurat nic na dana chwile mi nieprzychodzi czym moglbym to zastapic Smutny
Rafał z BeSmart.pl
Administrator
Użytkownik

Reputacja 10

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2007, 01:39:35 »

Może skorzystaj z możliwości, jakie daje ci 30-dniowy test? Postanów, że nie będziesz przeklinał od dzisiaj, odliczaj czas i tyle.

Coś jest problemem tak długo, jak uznajesz to coś za problem. Kto powiedział, że przestać przeklinać to coś trudnego? To jest łatwe - za 30 dni się przekonasz ;-)

themaju
Nowy użytkownik
*

Reputacja 1

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2007, 20:47:08 »

A może po prostu metoda kar? Mrugnięcie Od kilkunastu miesięcy trenuję Parkour. Na naszych treningach wulgaryzmy były na każdym kroku aż do momentu wymyślenia kary polegającej na wykonaniu 10 pompek za jedno przekleństwo. Gdy trzeba było zrobić podczas jednego treningu 200 pompek to z czasem opamiętaliśmy się. Może i ty też wprowadź metodę kar? Może np. za jedno przekleństwo nauczysz się 10 nowych słówek po angielsku?
Arnvald
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #8 : Październik 19, 2007, 02:40:59 »

i tak na marginesie jestem dysklektykiem ale nie tym lewym co to wielu sie za niego podaje tylko tym prawdziwym ktory ma to stwierdzone poprzez odpowiednie badania)

To jak jesteś dyslektykiem to powinieneś to leczyć a nie się tym tłumaczyć. Mój kumpel też miał dysleksję, nawet jakiś egzamin pisał z zaznaczeniem że jest dyslektykiem, ale to wyleczył.

A przeklinania można się oduczyć przede wszystkim przebywając w towarzystwie, gdzie się nie przeklina. Wtedy bardzo zwraca się uwagę jeżeli się przeklnie i robi się głupio dlatego po kilku razach człowiek już sam się powstrzymuje
Morze
Nowy użytkownik
*

Reputacja 3

« Odpowiedz #9 : Październik 19, 2007, 23:42:34 »

A przeklinania można się oduczyć przede wszystkim przebywając w towarzystwie, gdzie się nie przeklina. Wtedy bardzo zwraca się uwagę jeżeli się przeklnie i robi się głupio dlatego po kilku razach człowiek już sam się powstrzymuje

Szczególnie przy panienkach które tego nie cierpią, szybko oduczamy się przeklinania:))
Więc moja rada: zacznij zalecać się do laski co nie lubi przeklinania ^^
neo2010
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2

« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2007, 02:14:08 »

Kij jest najlepszy, za każdym razem w ramach kary zrób coś czego na prawdę nie lubisz Chichot. A tak to by się przydała pewna świadomość, po jakimś czasie się oduczysz.
Strony: 1
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!