malcoolm
Nowy użytkownik
Reputacja 4
|
 |
« : Październik 14, 2007, 02:27:18 » |
|
Witam  jestem po wstepnych rozmowach z Rafałem z Besmart.pl  Chcemy przeprowadzić eksperyment z nagraniami do synchronizacji półkul mózgowych Hemi Sync (odsyłam po info do google, jeżeli ktoś nie kojarzy zbytnio co to za nagrania). Obydwaj mieliśmy jakaś styczność z tym materiałem. Po każdej sesji chcemy publikować raport na forum. Coś takiego kiedyś miało miejsce na forum Kippin, eksperyment Explorers przeprowadzany przez Krzysztofa Jarosa. Miałem okazję w tym uczestniczyć, lecz po jakimś czasie projekt niestety padł  Czy ktoś z uczestników forum chciałbym się dołączyć, słuchać nagrań HS, publikować tu "raporty" ? pozdrawiam i zapraszam do dyskusji 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoenix
Nowy użytkownik
Reputacja 6
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2007, 03:10:07 » |
|
Trochę poszukałem, poczytałem. Głównie chodzi o odsłuchiwanie różnych materiałów by wywoływać określone stany? (Tak sądzę bo znalazłem jakieś nagrania Hemi Sync na osiąganie Świadomych Snów). Jeżeli tak, i nie wymagają one szczególnie dobrych słuchawek to się piszę (;
Opiszcie może trochę bardziej projekt bo ciekawie się zapowiada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malcoolm
Nowy użytkownik
Reputacja 4
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2007, 03:29:54 » |
|
Wystarcza słuchawki stereofoniczne. Nagrania Hemi - Sync wykorzystywane są do różnych celow : OOBE (Out Of Body Experience), Lucid Dreaming, szybka nauka, leczenie. Chcemy się skupić na Gateway Experience - wykorzystywane wlasnie do OOBE  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacek
Nowy użytkownik
Reputacja 5
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2007, 13:28:39 » |
|
Sam kiedyś korzystałem z BrainWave Generator. Podchodziłem do tego dość sceptycznie, do momentu kiedy skorzystałem z szumów "nasennych". Po kilkunastu minutach słychania stałem się bardzo śpiący, całą noc spałem jak dziecko  . Mimo to, sądzę, że raczej trudno ocenić skuteczność szumów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VADiT
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2007, 15:58:02 » |
|
Nie wiem jak to działa i czy w ogóle działa, ale jestem w trakcie czytania "Dalekie Podróże" Roberta Monroe, którego chyba nie trzeba przedstawiać jeśli chodzi o tematy Hemi Sync, i mógłbym spróbować. Kiedyś próbowałem BrainWave Generatora, ale jakoś na mnie nie działał...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malcoolm
Nowy użytkownik
Reputacja 4
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2007, 17:19:25 » |
|
 Hemi Sync jest z prowadzeniem werbalnym a to wiele daje. Wg mnie nie ma sensu porównywać BWG do HS. Różnica jest oczywista. Swojego czasu słuchałem HS GE, doszedłem do 4 nagrania z Wave 1. Efekty były naprawdę dobre, stan Focus 10 uzyskiwany bez problemu, wibracje, efekt kołysania. Z braku czasu przerwałem słuchanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał z BeSmart.pl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2007, 23:54:26 » |
|
Tak jak mówi Paweł vel malcoolm, chodzi o Hemi-Sync Gateway Experience od The Monroe Institute.
Kiedyś próbowałem się bawić Brainwave Generatorem i myślę, że nadaje się głównie do wspomagania szybkiego zasypiania. Wszystkie tego typu nagrania BEZ prowadzącego głosu polegają raczej na sugestii typu "jak na okładce napisane, że będę lepiej się uczyć, to będę". Mam na myśli produkty od Brain-Sync, a także to, co można znaleźć na Allegro.
Chociaż do drzemek poleciłbym raczej Catnappera (do kupienia za jakieś 65zł) też od Monroe Institute, które to nagranie wykorzystuje techniki progresywnej relaksacji.
Wszyscy chętni do zabawy w HS Gateway Experience musieliby zaopatrzyć się w przynajmniej pierwszą jego część (Wave I). Do kupienia za 250-330zł. Zawsze też można od kogoś pożyczyć.
Zaznaczam, że gość, który do nas mówi w czasie nagrań, używa angielskiego, więc należy ten język znać dobrze, by móc swobodnie wszystko rozumieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoenix
Nowy użytkownik
Reputacja 6
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2007, 03:07:20 » |
|
Zainteresowanym mogę podać na PW link do taniego źródła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoenix
Nowy użytkownik
Reputacja 6
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2007, 11:14:21 » |
|
Jakieś dalsze wieści na temat eksperymentu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Topher
Nowy użytkownik
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2007, 00:41:07 » |
|
Po każdej sesji chcemy publikować raport na forum. Coś takiego kiedyś miało miejsce na forum Kippin, eksperyment Explorers przeprowadzany przez Krzysztofa Jarosa. Miałem okazję w tym uczestniczyć, lecz po jakimś czasie projekt niestety padł  Aha, czyli będziecie to robić jakoś na zmianę czy coś? Jak dla mnie bardzo fajny pomysł, szkoda tylko, że takie gadżety są płatne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malcoolm
Nowy użytkownik
Reputacja 4
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2007, 04:40:41 » |
|
Mysle, ze juz mozna zaczac..  Kazdy kto chcial zapoznal sie z tematem, zaopatrzyl sie w odpowiednie materialy .. Jutro powinienem zamiescic 1 raport 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoenix
Nowy użytkownik
Reputacja 6
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2007, 13:13:57 » |
|
W materiały może i tak, ale którego mamy słuchać, co mamy pisać w raporcie itp?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malcoolm
Nowy użytkownik
Reputacja 4
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2007, 16:10:14 » |
|
zaczynamy od poczatku czyli Wave 1 - Orientation .. w raporcie powinno byc zawarte kilka obiektywnych informacji jak data przeprowadzenia sesji, godzina, ulozenie ciala (np polnoc-poludnie, z czego pierwsze pokazuje w ktora strone glowa jest zwrocona), uwagi (czyli jesli stan zdrowia jest inny niz w 100% zdrowy itd.) oraz przebieg sesji (tu juz subiektywne odczucia) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoenix
Nowy użytkownik
Reputacja 6
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2007, 17:20:52 » |
|
Z chęcią najpierw przeczytam Twój raport.
PS. Czy domyślne słuchawki z Mp3 Playera pogorszą efekt?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał z BeSmart.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2007, 22:27:03 » |
|
Phoenix: nie pogorszą, pamiętaj tylko, żeby ustawienia EQ były standardowe, czyli bez dodatkowych basów itd.
Sama jakość nagrania nie ma wielkiego znaczenia, byle było stereo. Mogą to być najzwyklejsze mp3 albo nawet nagranie z kasety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|